Maata pitkin matkailu -tapahtuma Tampereelle – arvot ohjaavat kuluttajia | Piha & Luonto

Maata pitkin matkailu -tapahtuma Tampereelle – arvot ohjaavat kuluttajia

Tiedote  05.03.2019

Tampereen Kotimaan Matkailumessujen uutuus on kestävämmän matkailun puolesta liputtava Maata pitkin matkailu -tapahtuma. Tapahtumassa kuullaan lauantaina 13.4. asiantuntijoilta ja innokkailta maata pitkin matkailijoilta matkakertomuksia sekä arvokkaita vinkkejä ja saadaan inspiraatiota kestävämpään matkailuun. Madventures-kaksikko kertoo messuilla perjantaina 12.4., miksi tv-sarjan uusin kausi kuvataan Suomessa ja mitä ovat Suomen matkailuvaltit. Tulevien lomien suunnittelu on messuilla harvinaisen leppoisaa, kun kotimaan kiinnostavimmat lomailukohteet esittäytyvät saman katon alla. Samaan aikaan 12.–14.4. Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetään upouusi Piha & Koti, Keräilyn maailma sekä Euroopan viinintuottajat Tampereelle kokoava Tampere Wine Fest (12.–13.4.).

Kotimaassa matkailu kiinnostaa ja erityisesti maata pitkin matkustaminen on tapetilla, useasta eri syystä.

– Ennen oli ihan sama, minne matkustit, kunhan matkustit, ja olit siisti tyyppi. Nyt kelkka on kääntymässä siihen, että olet siisti tyyppi, kun tiedostat matkailun ja turismin sosiaaliset ongelmat ja huomioit ilmastonmuutoksen vaihtamalla kaukolennon junamatkaan. IPCC-raportin jälkeen alkoi iso äläkkä, joka on muuttanut somevaikuttajienkin käytöstä ja saanut itse kunkin pohtimaan omaa matkustuskäyttäytymistään, avaa Arto Sivonen, yksi huhtikuisen tapahtuman puhujista ja Helsingin Maata pitkin -messujen aktiiveista.

– Maata pitkin matkustaville on tällä hetkellä tarjolla heikosti palveluntarjoajia ja järjestelmiä, jolloin vertaistiedon merkitys korostuu. Tapahtumassa tarjolla oleva oman käden tieto, kokemukset ja käytännön vinkit ovat suuressa roolissa matkoja suunnitellessa, toteaa Sivonen.
Lue uutinen: Uusi tapahtuma Tampereelle: Maata pitkin matkailussa korostuu vertaistieto

Kotimaassa matkailu on nyt trendikästä – medialla muutoksessa iso rooli

Tilastokeskuksen tuoreen raportin mukaan kotimaan vapaa-ajan matkojen määrä pysyi edellisvuoden tasolla syys–joulukuussa 2018, kun taas vapaa-ajanmatkat ulkomaille vähenivät. Joulukuun 2018 Matkailu- ja ravintola-alan suhdannekatsaus puhuu samaa kieltä: kotimaan matkailun kasvu oli vuonna 2018 ulkomailta Suomeen suuntautuvaa matkailua vahvempaa.

– Kotimaassa ja lähimaissa matkustaminen lisääntyy huomattavasti entisestään, jos suomalaiset ottavat kansainvälisen tiedeyhteisön ennusteet lähenevästä ympäristökatastrofista vakavasti ja jos ekologinen näkökulma on lähtökohtana kaikessa yhteiskunta- ja talouspoliittisessa päätöksenteossa, toteaa matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopistosta.

Media on uutisoinut erityisesti syksyn 2018 ilmastoraportin jälkeen ilmastonmuutoksesta ja yksilöiden valinnoista ja pohdinnoista omien kulutustottumustensa äärellä. Veijolan mukaan medialla ja yksittäisillä toimittajilla voi olla merkittävä rooli isomman muutoksen aikaansaamisessa.

–  Jos toimittajat ajattelevat asiaa, silloin sitä ajattelee helpommin koko kansa. On oivallista, että esimerkiksi Madventuresin Riku ja Tunna ovat lähdössä lähimatkailemaan Suomeen.
Lue uutinen: Suomalaiset ovat matkailukansaa – arvot ohjaavat kotimaanmatkailuun?
Lue lisää: Madventures: Suomi on tämän hetken kuumin matkailutrendi

Samaan aikaan Piha & Koti, Tampere Wine Fest, keräily- ja levymessut sekä laaja postimerkkinäyttely

Kuumaa kesän odotusta, näppejä syyhyttäviä löytöjä sekä saunanlämpöistä ja grillintuoksuista tunnelmaa ovat luomassa samanaikaisesti Kotimaan Matkailumessujen kanssa uusi Piha & Koti, Tampere Wine Fest sekä Keräilyn maailma, johon kuuluvat perinteiset Keräily-messut, Platta-levymessut ja TamCollect-postimerkkinäyttely. Lue lisää: www.kotimaanmatkailumessut.fi

Tampereen Messut Oy järjestää Piha & Koti-, Keräily- ja Kotimaan Matkailumessut, Maata pitkin matkailu -tapahtuma järjestetään yhteistyössä Ekokumppaneiden kanssa, Tampere Wine Fest Timo Jokisen kanssa, Platta-levymessut Marko Tuomisen kanssa ja TamCollect Tampereen Filatelistiseuran kanssa. Kevään 2018 messukokonaisuudessa oli 15 416 kävijää. Ohjelma, pääsyliput sekä tapahtumakohtaiset aukioloajat: kotimaanmatkailumessut.fi.

Lue 5.3.2019 julkaistu tiedote ePressissä.