Karkkilan kaunotar – Vintamo on vanhan vaalija ja uniikki uudistaja | Piha & Luonto

Karkkilan kaunotar – Vintamo on vanhan vaalija ja uniikki uudistaja

Uutinen  14.04.2022

Högforsin ruukin perustaminen sai alkunsa kauniissa Karkin kylässä, kun läheiseltä Kulonsuonmäeltä löydettiin 1800-luvun alussa rautaa. Alueelle nousi ensimmäinen täysin kotimaisen vuorimalmin varaan perustettu ruukki, joka kohosi laajaksi teollisuusalueeksi – ja lopulta kokonaiseksi kaupungiksi. Ruukinkartano puistoineen, punatiiliset tuotantorakennukset sekä teollisuusaluetta ympäröivä työväen asunnoiksi rakennettu miljöö seisovat yhä suloisena sijoillaan. Täältä, emalointilaitoksen suojista löytää myös vintage-aarteita hellivän ja uusiotuotteita valmistavan, rautaisten naisten Vintamon.

Rakkaus retroaarteisiin ja vintageen saatteli kaksi inspiroivaa ihmistä yhteen myös työelämässä, kun maailma pysähtyi paussille kaksi vuotta sitten. Mari Salovaara ja Sari Mäkipää oivalsivat, että kaiketi olisi aika luoda jotain uutta – ja vanhaa – yhdessä.

– Vintamo sai alkunsa pandemian myötä. Olen tehnyt tapahtumia koko työurani ja keväällä 2020 ala pysähtyi kuin seinään. Samaisena kesänä myimme ystäväni, ja nykyisen yhtiökumppanini, Sari Mäkipään kanssa autotallejamme tyhjäksi. Heitin idean, tulisiko meidän tehdä tätä työksemme! Mari Salovaara naurahtaa.

Kaksikolla on ollut samat mielenkiinnon kohteet, ja he ovat jo pitkään temmeltäneet vanhojen huonekalujen parissa, niitä kunnostaen. Tämän lisäksi naisia yhdistää elämänkumppanien löytyminen Karkkilasta.

– Saman vuoden syyskuussa perustettiin Vintamo! Aloin opiskelemaan visuaalista markkinointia, joka sekin tuli kuin tilauksesta, koska sisustaminen ja visuaalisuus ovat kiinnostaneet aina. Sari puolestaan opiskelee paraikaa verhoilua, Mari kertoo.

Ydinajatus oli, että Vintamo voisi jossakin vaiheessa olla visuaalisuuden ilmentymä. Alun perin yritys toimi ainoastaan sosiaalisen median välityksellä, mutta tarmokkaan alun tahdittamana myös liiketila tuli nopeasti keskusteluun. Paikkakin oli selkeä.

– Olemme muualta Karkkilaan muuttaneina nähneet tämän paikan potentiaalin välittömästi! Historia on kiehtovaa, Högforsin tehtaan vanha ruukkialue uskomattoman kaunis. Myös kulttuurillinen perimä on täällä todella vahva ja edelleen lahjakkaita, taiteellisia ihmisiä asuu runsaasti Karkkilassa. Samalle tehdasalueelle, jossa me toimimme, on noussut muun muassa Aki Kaurismäen elokuvateatteri.

Karkkilassa on myös vankka retro- ja romuliikkeiden keskittymä, jonne etenkin kesäaikaan tehdään paljon retkiä muun muassa pääkaupunkiseudulta. Sarille ja Marille olikin alusta pitäen selvää, että jos liike laitetaan pystyyn, sijaitsee se nimenomaan Karkkilassa.

– Sijainti on todella hyvä, mutta myös nämä kauniit rakennukset jopa jo ansaitsevat tulla suuren yleisön tietoisuuteen. Vanhaa tehdasta onkin uudistettu kulttuurin ja liike-elämän käyttöön ja ensi kesänä restaurointi jatkuu 300 neliön verran.

Vintamo istuukin sijoilleen henkensä mukaisesti, aivan olisi aina ollutkin olemassa. Ja tavallaan se onkin, sillä yrityksen pääasiallinen toiminta on huonekalujen kunnostaminen myyntiin sekä kierrätysmateriaaleista valmistettu sisustussarja.

– Teemme vanhojen aarteiden rakastamisen ihmisille helpoksi. Hankimme ja huollamme tuotteita myyntiin sekä valmistamme vanhoista matoista ja seinävaatteista uusia ihania tyynyjä. Pääasiallisesti Sari vaatetusalan artesaanina luo uusiotuotteemme ja minä kunnostan huonekaluja, Mari listaa.

Vintamon 3+1 vinkkiä vanhojen kalusteiden huoltoon

Puhdista kangas- ja nahkapäällysteiset huonekalut säännöllisesti.
Imurointi ja pyyhintä pidentää huonekalun käyttöikää.

Rottinkihuonekaluja kannattaa sumutella vedellä parin kuukauden välein.
Tämä pitää rottingin joustavana eikä näin ollen halkeile ja katkeile.

Puhdista ja öljyä teak-huonekalusi aika ajoin.

+ Maalaamalla saat uudistettua vanhat huonekalut joiden pintaa ei saa enää palautettua entiseen loistoonsa.
Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti esimerkiksi kalkkimaalit ja puuvahat
.

Keräilyn maailmassa erottuva ja kiehtova Vintamo

Virittäydy vapaalle -tapahtumakokonaisuuden Keräilyn maailmaan kaksikko lähtee innolla.

– Vintamolla on tarjota jotakin hyvin erilaista. Tulemme paikalle huonekalujen kera ja matkassamme on muun muassa harvinaista väritystä olevaa Artekia. Uskomme, osastomme tulee erottumaan iloisesti! Luonnollisesti esillä ja myynnissä ovat myös kierrätyssisustustuotteemme, raanutyynynpäälliset sekä räsylattiamatot, Mari listaa.

Vintamon osastolla saa myös vinkkejä vanhojen huonekalujen kunnostamiseen. Kaksikko on erityisen innoissaan kohtaamisista, siitä että ihmiset pääsevät pitkän tauon jälkeen näkemään ja kokemaan tapahtumia, kasvokkain.

– Mielestämme toistensa kohtaaminen ei tule koskaan häviämään. Ihmisten tulee päästä näkemään toisiaan ja keskustelemaan, yrittäjät toteavat.

Kokenut messujen tekijä Mari myöntää, että myös paluu rakkaille tapahtumapaikoille saa hymyilemään.

– Luonnollisesti olen innoissani myös, koska pääsemme juuri Tampereelle! Saan nyt luoda messuosaston aivan eri kantilta, mihin olen tottunut ja se on myös hienoa. Ja kaikkineen, mikä sen parempi paikka on aloittaa uusi messu-ura, kuin Tampereen Messujen Keräilyn maailmasta!

Mari ja Sari kannustavat kaikkia liikkeelle ja toivottavat ihmiset lämpimästi tervetulleiksi messuille sekä Vintamon inspiroivalle osastolle.

– Nyt kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle! Tervetuloa tutustumaan meidän mahtavaan valikoimaamme, kohdataan messuilla!

 

Vintamo on saanut alkunsa syksyllä 2020 kahden samanhenkisen ihmisen kohtaamisesta, unelmista ja rakkaudesta vanhoja kauniita esineitä kohtaan, joilla jokaisella on oma tarinansa.

 

VIISI halutuinta tuotetta tällä hetkellä
Artek kalusteet I Näyttävät lattiavalaisimet I Kotimainen vanha Design esimerkiksi Hiort of Ornas I
Senkit ja lipastot I Kotimainen lasi, maljakot