Kaupunkiseikkailut vievät ajatukset kohti vapaa-aikaa | Piha & Luonto

Kaupunkiseikkailut vievät ajatukset kohti vapaa-aikaa

Uutinen  23.02.2022

Ellivuoressa pääsee kokeilemaan ja vuokraamaan liukulumikenkiä.

Virittäydy vapaalle -messukokonaisuus vie kävijän ajatukset virkistävään vapaa-aikaan ja katseen kohti kesää 22.–24. huhtikuuta. Se on tuttua Kotimaan matkailumessujen näytteilleasettajalle, Amazing Cityn yrittäjälle Heikki Närväselle. Hänen työnään on nimenomaan virittää asiakkaidensa mietteet kohti rentouttavaa vapaa-aikaa ja saada heidät ajattelemaan kaikkea muuta paitsi työtä.

Hiihtolomalla koko perheen voimin Ellivuoreen

Heikki Närvänen katselee Tamperetta yläilmoista, sillä Amazing Cityn toimitilat ovat aivan kaupungin ytimessä, Finlaysonilla vanhassa tiilitornissa. Kahdeksannesta kerroksesta on upeat näköalat yli kaupungin.

Närvänen perusti yrityksen vuonna 2006 ja kymmenen vuotta myöhemmin se muuttui osakeyhtiöksi.

Yrityksen päätuotteena oli alkuun kaupunkiseikkailu Amazing Tampere, jota tilattiin yritysryhmien virkistyspäiviin ja kokousten oheisohjelmaksi. Tuorein satsaus on sopimus Ellivuori Resortin operoinnista, jonne Amazing City tuottaa aktiviteetti- ja ohjelmapalveluita. Toiminta Sastamalassa käynnistyi helmikuun puolivälissä.

– En ikinä uskalla sanoa, mitä tulen tekemään parin kuukauden kuluttua. Minulla on paha tapa sanoa kaikkeen joo. Hetken kuluttua tuskailen, kuka työn lopulta tekee. Joistain ajatuksista kuitenkin jalostuu jotakin eteenpäin vievää. Nytkin minulla on pari uutta ideaa mielessäni, Närvänen kertoo.

Hän kehottaa perheitä kurvaamaan hiihtolomalla kohti Ellivuorta, sillä paikka on täynnä talviaktiviteetteja laskettelukeskuksesta nyt puhumattakaan. Liukulumikengillä voi tarpoa umpihangessa tai viilettää sähköläskipyörillä kevyesti pitkin jylhiä rinteitä. Aktiviteeteista voi nauttia omaan tahtiin tai kerätä kasaan ryhmän, jonka kanssa osallistua vaikkapa ohjatulle pyöräsafarille.

– Kaupunkikävelyiden aika on sitten, kun lumi ja jää sulavat pois, Närvänen sanoo.

Kesäkaudella Ellivuoreen tulee vuokrattavaksi myös kajakkeja ja sup-lautoja. Ryhmille järjestetään tilauksesta mindfulness- ja joogatunteja, joita voidaan pitää sekä sisällä että metsässä. Huhtikuussa Ellivuoressa aukeaa kiipeilypuisto.

Korona-aikanakin voi syntyä uutta

Heikki Närvänen teki aikoinaan myyntitöitä terästukkurilla, mutta kypsyi vuosien kuluessa työhönsä ja lähti opiskelemaan eräoppaaksi. Hän perusti yrityksen, joka järjesti luontomatkailua ja kursseja metsässä. Närvänen päätti opiskella lisää elämyspedagogiikkaa ja ohjelmakasvatusta. Pikkuhiljaa yrityksen painopiste kääntyi ohjelmapalvelun suuntaan.

Eräopastaustansakin vuoksi Närvänen suunnittelee jatkuvasti aktiviteetteja luontoon ja erityisesti metsään. Nytkin mielessä on mobiilisovellus, jonka avulla vaelletaan maastossa. Liikunta ja metsä irrottavat yksinyrittäjän arjesta.

– En pääse oikein koskaan kokonaan irti töistä, sillä katson aina maailmaa ohjelmapalveluyrittäjän silmin, Närvänen sanoo.

Yksi ajatus syntyi läheltä, sillä Närvänen aloitti Finlaysonin alueella kattokävelyt keväällä 2020, juuri pandemian roihahdettua. Vanhan tehdasalueen katolta voi ihailla kaupungin maisemia aivan uudesta näkökulmasta.

­– Se oli harppaus uudenlaiseen tekemiseen. Finlaysonin kattokävely on ensimmäinen ja yhä ainoa laatuaan Suomessa. En tiedä, olisiko sen suosio ollut vielä suurempi, jos koronaa ei olisi vai johtuuko sen kiinnostus juuri pandemiasta ja kotimaan matkailun kasvusta, hän pohtii.

Korona ja sen aiheuttamat matkustusrajoitteet ulkomaille tekivät ilahduttavan piikin kotimaan matkailuun.

Korona-ajan tuomia ovat myös Närväsen kehittämät Amazing Walks -kaupunkikävelyt, joita kuka tahansa voi käydä kuljeskelemassa itsekseen mobiilisovelluksen avulla. Yksi uusimmista on Komisario Koskinen -kävely, jossa kierretään televisiosarjan kuvauspaikkoja ja matkan varrella tehdään erilaisia tehtäviä, jotka haastavat hoksottimia ja huomiokykyä.

Pitkään odotettuja kohtaamisia

Ennen pandemiaa kevät on ollut vuosittain Amazing Cityn kaupunkiseikkailuille paras sesonki, sillä silloin yritykset järjestävät erilaisia virkistyspäiviä. Ryhmähenki nousee kuin huomaamatta tekemisen tuoksinassa, kun tiimit vapautuvat arjesta. Ryhmät liikkuvat mobiilisovelluksen avulla ympäri ydinkeskustaa. He kohtaavat reitillä erilaisia visailuja ja haasteita, jotka vaativat yhteistyötä. Ulkopaikkakuntalaiset tutustuvat kisan aikana kaupunkiin ja tamperelaiset näkevät kotikaupunkinsa uusin silmin.

– Yrityksemme toiminta perustuu pienryhmiin. Olemme pystyneet järjestämään myös korona-aikana kaupunkiseikkailut turvallisesti. Jopa sadan hengen tapahtumissa väki on voitu pilkkoa viiden hengen pienryhmiin, jotka eivät kohtaa toisiaan, Närvänen havainnollistaa.

Hänen mieleensä ovat jääneet erityisesti mittatilaustapahtumat. Yhtenä kesänä Närvänen järjesti noin sadan hengen kansainväliset juhlat, jossa useasta eri maasta tulleet ihmiset kilpailivat suomalaisissa kesäolympialaisissa.

– On mahtava nähdä, kun ihmiset kokoontuvat yhteen ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Moni on ollut pandemia-ajan etätöissä eikä välttämättä ole tavannut kaikkia työkavereitaan kasvotusten. Veikkaan, että maailma palaa normaaliin uomaansa kevään aikana ja yritysryhmät pääsevät taas järjestämään yhteisiä tapahtumia, hän sanoo toiveikkaasti.

Asiakkaiden tarpeet ja ajatukset tapahtumista eivät ole vuosien kuluessa juurikaan muuttuneet.

– Nykyisin yritykset haluavat yhä tiiviimpiä tapahtumia. Mutta erityisesti halutaan tehdä yhdessä jotakin hauskaa, mihin on piilotettu jotakin opetuksellista ja yhteishenkeä nostattavaa yhteistoimintaa. Jos ohjelma on tilattu kokouksen oheen, sen avulla päästään irti arjesta ja lähdetään iloisesti kohti illanviettoa, Närvänen kuvaa.

 

Kiinnostuitko? Amazing City saapuu Virittäydy vapaalle -messuille esittelemään toimintaansa. Löydät yrityksen Kotimaan Matkailumessuilta E-hallista, paikalta E431. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa on 22.–24.4.2022 katseltavaa ja yhteistä tekemistä luvassa koko perheelle aina matkailusta pihan ja kodin laittoon sekä keräilystä pienoismalleihin, sillä tapahtumakokonaisuuteen kuuluvat Kotimaan matkailumessut, Piha & Koti, Keräilyn maailma, Suuri Snadi ja Perhomessut.