Kotimaan Matkailumessut: Menneen ajan nostalgiaa höyrylaivalla | Piha & Luonto

Kotimaan Matkailumessut: Menneen ajan nostalgiaa höyrylaivalla

Uutinen  12.04.2018

Matkustajahöyrylaiva s/s Ukkopekka täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Sen tarjoamasta untuvanpehmeästä kyydistä nauttii vuosittain keskimäärin 15 000 risteilymatkustajaa.
Turussa kotisatamaansa pitävän Ukkopekan historia on huikea. Se on viimeinen suomalainen molempiin sotiin osallistunut alus, joka liikennöi edelleen.
  – Se on myös maailman viimeinen jäänmurtoon kykenevä matkustajahöyrylaiva; viimeinen mohikaani, toteaa Pentti-Oskari Kangas, jonka lapsuuden haave toteutui laivan oston myötä vuonna 1985.

Ukkopekka Naantalin Vanhankaupungin rannassa. Kuva: Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka

 Kangas muistuttaa, että koko Suomen matkailu kansainvälistyi jo 1800-luvulla paljolti valkokylkisten höyrylaivojen avulla. Esimerkiksi Naantalin Vanhankaupungin rannassa pysähtyi 1890-luvulla 18 matkustajahöyrylaivaa päivässä.
  – Nyt Ukkopekka on Suomen merialueen viimeinen reittiliikenteessä oleva matkustajahöyrylaiva, Kangas kertoo.
  Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekan omistuksessa olevan laivan saama nimi juontuu omistajaperheen juniorin nimestä. Nykyään Karioskari Ukkopekka Kangas toimii isänsä jalanjäljissä laivan vastaavana päällikkönä.

Monipuolinen risteilyvalikoima

Risteilykausi alkaa toukokuun alkupuolella. Päiväristeilyllä matkataan Turun ja Naantalin väliä, ja iltaristeilyllä käydään Airiston Loistokarin saarella. Ukkopekan juhlavuonna tarjolla on myös useita erikoisristeilyjä.

Loistokarin tunnelmaa. Kuva: Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka

  – Ohjelmassa on mm. After Work -risteilyjä ja Teatteriristeilyjä sekä ryhmille Aikuisten Saaristoseikkailuja, jotka vievät Aurajokirannasta Loistokarin saaren kautta Rymättylän Herrankukkaroon, Kangas selvittää.
Lue koko juttu Matkailu kotimaassa.fi -lehden 10. Kotimaan Matkailumessut -juhlanumerosta.

S/s Ukkopekka on mukana messuilla osastolla E624.