Kotimaan Matkailumessut: Naantalin kesä ja pyöräilyreittejä saaristoon | Piha & Luonto

Kotimaan Matkailumessut: Naantalin kesä ja pyöräilyreittejä saaristoon

Uutinen  12.04.2018

Naantalin-matkalla kannattaa vähintään pistäytyä presidentin kesäasunnon puutarhassa, sillä syksyn tullen puisto sulkee porttinsa parin vuoden ajaksi.
Tuhansien ruusujen, huvimajojen, suihkulähteiden ja satavuotiaan kuusiaidan koristamaa Kultarannan puutarhaa on verrattu Versaillesiin pienoiskoossa.

Vielä tänä kesänä ehtii nähdä Kultarannan puutarhan ennen sen sulkemista kunnostustöiden takia. Kuva: Visit Naantali

Jos puiston mielii nähdä nykyisessä retroasussaan, on syytä kiirehtiä, sillä syksyllä alkavat kunnostustyöt sulkevat puutarhan portit yleisöltä. Kesän viimeinen opastettu retki tehdään 2. syyskuuta, ja puutarha avataan uudessa loistossaan kesäksi 2020.

Naantalin kiehtovat kierrokset

Kultarantaan liittyy myös uusi tarinallinen kierros Naantalin vanhassakaupungissa. Alfred Kordelinin 150-vuotisjuhlan kunniaksi Kordelin – matka köyhyydestä Kultarantaan kertoo Suomen Rockefelleriksi kutsutun, venäläismatruusin murhaamaksi joutuneen liikemiehen matkan köyhän perheen pojasta maan rikkaimmaksi.

Naantalin vanhan kaupungin rantaravintoloissa ja -kahviloissa on kesäaikaan vilkasta. Kuva: Visit Naantali 

 Erilaisia teemaopastuksia on tarjolla joka makuun aina karmivista kummituskierroksista opastettuihin risteilyihin. Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen uskoo Saariston rengastien nousevan kesän suosikiksi.
  – Nyt saaristoon yhdistyy vahvasti lähiruoka. Rengastien varrella on monia mahtavia lähitiloja, kuten Rymättylässä sijaitseva Tammirauman Hunajatila, joka suojelee harvinaista Pohjolan tummaa mehiläistä ja on luonut lajille laadukkaan nimikkotuotteen Mustan mehiläisen hunajan.

Lue koko juttu Matkailu kotimaassa.fi -lehden 10. Kotimaan Matkailumessut -juhlanumerosta.

Uusia saaristoreittejä aktiivimatkailijoille

Saaristosta kajahtaa ilouutisia liikkuvaisten lomien ystäville. Paraisilla puuhastellaan uuden pyhiinvaellusreitin parissa, ja Kemiönsaaren kautta kulkevan Rannikkoreitin voi polkea jatkossa ympyräreittinä – saarihyppely on mahdollista nyt myös Suomessa.


Panostuksia saariston ympärivuotisuuteen

Saariston rengasteiden avaaminen talvimatkailuun vaatii vielä työtä, mutta pohjoismaiden ensimmäisen meriväyliä hyödyntävän pyhiinvaellusreitin Pyhän Olavin merireitin merkintä alkaa keväällä.

Vaeltajia Pyhän Olavin merireitillä. Kuva: Stefan Bremer

Paraisten kaupungin matkailuasiamies Martti Nilsson kertoo, että kansainvälisen hankkeen tavoitteena on avata vuonna 2019 pyhiinvaellusreitti Turusta Ahvenanmaan saariston kautta Ruotsin Grisslehamniin. Kalastajakylän pohjoispuolella uusi reitti yhdistyy jo olemassa olevaan, Norjan Trondheimiin asti kulkevaan Pyhän Olavin reittiin. Valmistuttuaan reitin kokonaispituus on 1 185 kilometriä.

Saariston rengastie on pyöräilijöiden suosima reitti. Kuva: Paraisten kaupunki

– Rengasreiteillä pyöräilijöiden määrä on kasvanut hurjasti, mutta myös vaeltajia näkyy yhä enemmän. Pyhiinvaellusreitti vie patikoijat pääteiltä pienemmille metsäteille ja historiallisesti merkittäville kohteille, kuten Kökarin luostarin raunioille, saariston kivikirkoille ja tietysti Turun tuomiokirkolle.

Lue koko juttu Matkailu kotimaassa.fi -lehden 10. Kotimaan Matkailumessut -juhlanumerosta.

Naantali, Parainen ja Kemiönsaaret esittäytyät messuilla osastolla E702.