Miljoonan puun alku messuilta maailmalle | Piha & Luonto

Miljoonan puun alku messuilta maailmalle

Uutinen  03.03.2020

Piha & Koti -messujen kävijä voi tänä vuonna lähteä tapahtumasta hieman vihreämmin askelin ja ympäristöä kunnioittaen, sillä jokainen messuvieras voi osallistua Miljoonan puun talkoisiin. Taiteilija Nina Backmanin taidehankkeesta alkanut tempaus levittäytyy kevään ja kesän aikana ympäri Suomea.

Messuilla jaetaan yhteensä 200 ilmaista männyn ja kuusen taimea. Tämän lisäksi kävijöillä on mahdollisuus ostaa taimilippuja ennakkoon messujen lippukaupasta lipunoston yhteydessä. Myös pelkän taimilipun ostaminen lippukaupasta ja taimen noutaminen messuilta ilman messujen pääsylippua on mahdollista. Taimien ostaminen on mahdollista 5.4. asti.

‒ Tarvitsemme maailmaan lisää puita. Puiden istuttaminen on tehokas tapa torjua ilmastonmuutosta, sillä puu sitoo kasvaessaan itseensä hiiltä. Mitä enemmän puita istutetaan, sitä suuremmaksi istuttamisen positiiviset vaikutukset kasvavat. Tässä projektissa taide ja ympäristötietoisuus kohtaavat toisensa, sanoo Backman.

Messuilla jaettavista taimista 100 kappaletta on varattu lauantaille ja toiset 100 kappaletta sunnuntaille. Lippukaupan kautta ostetut erilliset taimet odottavat noutajaansa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen pääovilla.

Kasvipeitteisten viheralueiden tarve kasvaa

Yli 100 vuotta suomalaisia havu- ja lehtipuita viljellyt ja toimittanut Harviala Oy antaa taimet ja asiantuntija-avun projektille. Toimitusjohtaja Inari Jansson kertoo, että puut hyödyntävät yhteyttäessään hulevesiä ja hillitsevät näin ääri-ilmiöiden kuten rankkasateiden vaikutuksia erityisesti rakennetussa ympäristössä.

‒ Haluamme kaikin tavoin edistää suomalaisten puiden istutusta. Tarvitsemme ylipäätään lisää kasvipeitteisiä viheralueita, ja siksi kaikki kasvillisuuden lisääminen vaikuttaa positiivisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin.

Miljoonan puun talkoot -konsepti sai alkunsa Backmanin Silence Project -kokonaisuudesta, jossa tutkittiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkityksiä sekä niiden vaikutuksia suomalaisen kulttuurin arvoihin ja identiteetteihin. Miljoonan puun talkoot aloitettiin Helsingissä Kiasman edessä jo syyskuussa 2019, jolloin tempauksen tukitiimi jakoi 4000 taimea kaikille halukkaille. Tänä vuonna kokonaisuus ja mahdollisuus osallistua projektiin avautuu monille uusille yhteistyökumppaneille.

Miljoonan puun talkoot -tempauksen visuaalisen ilmeen on luonut kuvittaja Sanna Pelliccioni. Tempauksen yhteistyökumppaneita ovat Helsingin Kaupunki, Syke, Emma – Espoon Modernin Taiteen Museo, Näyttelykeskus WeeGee, Serlachius Museo, Kiasma – Nykytaiteen Museo, Kämpcollection ja Keravan kaupunki sekä Museo.

Jatkotavoitteena on luona Suomeen virallinen vuosittainen puunistutuspäivä, joka tehdään yhteisesti monien yhteistyötahojen kanssa.

Osta taimilippusi 5.4. mennessä Piha & Koti -messujen lippukaupasta.