Ohtosen luontainen luonto | Piha & Luonto

Ohtosen luontainen luonto

Uutinen  19.04.2022

Käsivarren erämaan tunturit, Kuusamon kauniin karu koskemattomuus, Saimaan norppaisat selänteet ja Kaldoaivin uskomaton tunturierämaa… Suomen niemet ja notkelmat ovat tulleet tutuksi intohimoiselle luonnossa kulkijalle ja vastuullisen matkailun puolestapuhujalle Kimmo Ohtoselle.

Toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen tuli koko kansan tietoisuuteen viimeistään uituaan Saimaalla 140 kilometriä saimaannorpan hyväksi. Rakkaus luontoon iski aikanaan pohjoistuulen voimalla, eikä leiskuva lempi lie koskaan enää katoavan.

– Muutin lukion ja armeijan jälkeen Manchesteriin yliopistoon opiskelemaan. Seitsemän brittivuoden jälkeen palasin Suomeen ja koin kotimaan luonnon, kuin olisin ulkomaille tullut. Olin aivan, että ei herranjumala miten hienoa tämä on! Sanalla sanoen, se oli minulle käänteentekevä hetki.

Kuva: Jari Rantapelkonen

Vuodet taiteiden, median, talouden ja korkeakoulutuksen kaupungissa toivat Kimmo Ohtosen pysyvästi takaisin Suomeen 12 vuotta sitten.

– Metsä on aina ollut minulle tärkeä, mutta pohjoisen luonto oli vielä tuolloin melko tuntematon. Ensimmäisen Lapin työmatkani jälkeen olin ällikällä lyöty.

Kotimaan matkailu ja Suomen sykähdyttävä luonto ovat sittemmin nousseet Ohtoselle ammatiksi asti.

 

– Niin se elämä vie. Se mikä ennen oli ainoastaan harrastus, saa nyt olla myös työtä. Luonto on minulle tärkeä, luonnollinen osa itseä.

Pohjoisen matkan jälkeen ei mikään ollut entisensä. Lapin lumo kietoi miehen otteeseensa ja hän kokeekin tuon jälkeen nähneensä koko Suomen luonnon uusin silmin.

– Edelleen Kilpisjärvi ja Nuorgam saattelevat sellaisia fiiliksiä, ettei voi sanoin kuvailla. Ja tämä upea Suomemme on niin moninainen – saariston merellinen luonto, Saimaa, Itä-Suomen vanhat metsät…

Rakkaimpia sijoja onkin haastava listata, ja sen ymmärtää. Puheissa nousee kuitenkin kaksi Kimmo Ohtoselle erityisen tärkeää Suomen suloa, pohjoinen ja Saimaa.

– Koen, että Kuusamosta alkaen olen pohjoisessa ja sen monipuolinen, omanlaisensa luonto hurmaa aina. Subarktisuus kiehtoo, ja kaikki ne muutokset, jotka kulkiessa näkee. Luonto kaikkineen on johtotähteni pohjoisen matkailussa. Tietyt vanhat metsät ja käsivarren tunturit lumoavat jokainen kerta. Keväällä 2020 kävin ensimmäisen kerran Kaldoaivin erämaassa Nuorgamissa. Se on Suomen suurin yhtenäinen erämaa-alue ja mykistävä! Ohtonen innostuu ja jatkaa

– Saimaa on minulle aina tärkeä ja sydäntä lähellä, ennen kaikkea tietenkin norppien kautta, sillä tempaukseni aikaan norppien tilanne oli todella huono. Mutta Saimaasta on muodostunut erityisen rakas myös koska se on jaettu, yhteinen juttu vaimoni kanssa. Olemme viettäneet siellä joulujamme ja juhannuksia, myös ystävien kanssa.

Samalla Kimmo Ohtonen toteaa monelle suomalaiselle tutun lausahduksen, miten kotimaassa on vielä tavattomasti paikkoja, joissa ei vielä koskaan ole edes käynyt. Hän myös mieltää, että kookas maamme on ainoastaan lahja, sillä jo matkantekokin on mukavaa.

– Yöjunalla pääsee kolariin ja Rovaniemelle, se on hienoa.

Erityisen ilahtunut Ohtonen on suomalaisten luontomatkailun lähivuosien muutoksesta.

– Monet myös kysyvät, voinko lähteä luontoon, kun en ole mikään eräjorma, vastaus on aina ’kyllä voit’! Yhden päivän mittaiset matkat ovat hyvä tapa aloittaa. Luonnossa kulkiessa voi oikeasti käydä myös huonosti, enkä itsekään koskaan lähde haastamaan luontoa – siinä myös aina häviää, toteaa Kimmo Ohtonen painokkaasti, ja viisaasti.

Luonto on hienovarainen

Kuunnellessa soljuvaa ja kunnioittavaa puhetta upeasta luonnostamme, on mielenkiintoista kuulla, miten niin useiden tavoin Kimmo Ohtonen mieltää itsensä suorittajaksi, kiireisen arjen keskellä. Samasta syystä hän kokee luontomatkailun juuri niin merkittävänä ja hienona asiana, kuin se on.

– Luonnossa yrittää olla läsnä luonnon kanssa, sitä katselee ja ihmettelee. Usein ajatukset ja stressi seuraavat poluille ja hiljentyminen vaatii aikaa. Mielestäni onkin kiehtovaa, mitä tapahtuu, kun on luonnossa hieman pidempään; sitä alkaa näkemään paikkoja eri tavalla ja stressitasot hiljalleen laantuvat. Aika myös antaa mahdollisuuden tarkkailla mitä ympärillä tapahtuu, sillä koko ajan tapahtuu, vaikka sitä ei aina tiedosta. Luonto on hienovarainen, Ohtonen kiteyttää.

Sosiaalisena ihmisenä Ohtonen nauttii jakaa luontokokemuksensa myös muiden kanssa.

– Luonto on mukava paikka olla ihmisten kanssa, yhdessä vastuullisesti fiilistellä luontoa. Sitä on huomannut, että luonnon helmassa keskustellaankin aivan erilaisista ja uusista asioista myös tuttujen ihmisten kanssa.

Myös tulevilla Virittäydy vapaalle -messuilla Kimmo Ohtonen kokee erityisen hienoksi asiaksi saada pohtia asioita yhdessä. Kotimaan matkailun lavalla hänen aiheenaan on vastuullinen matkailu.

– Vierastan sitä, että kerron asioita yksinä totuuksina. Toki heittelen ajatuksia, mutta on mukavaa keskustella matkustamisesta myös filosofisella tasolla, tietenkin aina käytännönläheisesti ja esimerkkien kautta. Aihehan on melkoinen jättiläinen ja sitä suuremmalla syyllä olen hattu kädessä halunnut lähestyä asiaa.

Puheenvuorossa onkin luvassa oppeja ja oivalluksia, jota Ohtosen omaan matkailurinkkaan on kertynyt. Hän toivookin ennen kaikkea saada antaa ihmisille ajateltavaa.

– Myös mitä olen muilta oppinut, ja toivon että yhdessä opitaan edelleen. Ihminen saa tehdä omat johtopäätöksensä siitä mitä ajattelee. Monesti voi kuitenkin olla, ettei kaikkea vielä tiedetä ja siksi keskusteleminen on tärkeää. Käsittelemme vastuullista matkailua eri näkökulmista ja hyvässä hengessä, Ohtonen kertoo.

Kimmo Ohtonen palaa suomalaisen matkailun murrokseen, myös vastuullisuuden näkökulmasta.

– On ollut hauska huomata, että Suomen luonnossa ja kansallispuistoissa matkailijoiden määrä on lisääntynyt. Tällainen kehitys kaiketi jää elämään, myös ulkomaiden rinnalle. Samalla sitä kautta voi miettiä vastuullisuuttakin, myös kotimaahan voi edelleen matkustaa ja tehdä sen vaikkapa julkisin kulkuneuvoin.

Kuva: Jari Rantapelkonen

Kaikkineen Ohtonen kokee, että aika on kiinnostavaa matkailijalle juuri nyt, etenkin koska olemme kaikki matkailijoita tavalla tai toisella. Murheellinen pandemia on tuonut vastuullisuuden näkökulmasta myös myönteisiä asioita muassaan.

– Ilmastokriisi on noussut aidosti esiin. Maailman pysähtymisen myötä voidaan miettiä vastuullisen matkailun roolia ilmastonmuutoksessa myös käytännön tasolla. Toivonkin, että yhdessä kokemamme kurjuus, johtaa hyviin, positiivisiin tekoihin – ja ilman, että silti tulee liikkua ainoastaan omalla takapihalla ja syödä sieltä puolukoita, Ohtonen virnistää.

Kimmo Ohtonen uskookin vankasti, että aina tieto ei lisää tuskaa, vaan ymmärrystä.

– Hyvää ymmärrystä ja sitä kautta sosiaalista, ekologista ja taloudellista vastuuta. Osana myönteistä kehitystä, on vastuullinen matkailu todella tärkeä aihe.

Ajatukseen on vankkumaton yhtyä.

Kimmo Ohtonen innostaa ja ilahduttaa Kotimaan Matkailun lauantaissa, ajankohtaisten asioiden äärellä, rakkaudesta kotimaan luontoon ja matkailuun.

Kimmo Ohtonen – Mitä on vastuullinen luontomatkailu?
lauantaina 23.4. klo 13.30 E-hallin Kylä-lavalla

 

Kimmo Ohtonen lähestyy käsittelemiä aiheitaan ennakkoluulottomasti, ja häntä ohjaa palava halu ymmärtää, miten maailman pyörät pyörivät sekä miksi me ihmiset olemme tällaisia kuin olemme.