Perhokalastaja tutkii luontoa erilaisin silmin | Piha & Luonto
Perhomessut

Perhokalastaja tutkii luontoa erilaisin silmin

Uutinen  24.03.2022

Kun perhokausi loppuu, metsästyskausi alkaa. Tutkin luontoa sekä metsästäjän että perhokalastajan silmin. Kun metsäkanalinnun kopsauttaa, siitä saa komean perhon, Jarmo Mäkelä kertoo.

Perhomessut järjestetään vuosittain silloin, kun pilkkikausi päättyy eikä avovesikausi ole vielä alkanut. Tapahtuma on pikkuhiljaa vuosien kuluessa kasvanut, ja nyt se järjestetään ensimmäistä kertaa Virittäydy vapaalle -messujen kanssa Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 23.–24. huhtikuuta 2022.

– Virittäydy vapaalle on koko perheen messutapahtuma, jossa kaikki voivat suunnata omien kiinnostuksen kohteidensa luo. Isä voi tulla Perhomessuille sillä välin, kun äiti menee Kotimaan matkailun halliin. Toki myös naiset ovat tervetulleita Perhomessuille, tapahtuman puuhamies ja entinen Pirkanmaan Perhokalastajien puheenjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo.

Suomen vapaa-ajan kalastajien Mimmit kalastaa -hanke houkuttelee naisia mukaan perhokalastuksen maailmaan. Lisäksi messuilla voi tavata Suomen maajoukkueen perhokalastajanaisia.

Tule kokeilemaan perhon heittoa

Messuhalliin tulee kaksi heittoallasta, joissa pääsee kokeilemaan perhon heittoa ja testaamaan vapauutuuksia. Molemmilla altailla on messujen aikana ohjelmaa ja opastusta, jonka avulla lajista saa enemmän irti. Messuilla pääsee myös kokeilemaan perhonsidontaa.

– Kun laji vie mukanaan, harrastukseen tulee osaksi myös perhojen sitominen. Silloin luontoa alkaa katsella eri tavalla: oppii seurailemaan kaikenlaisia lentäviä ja uivia ötököitä ja miettimään, mistä tulisi hyvä perho. Tuolloin aukeaa aivan uusia maailmoja, Pirkanmaan perhokalastajien varapuheenjohtaja, messuisäntä Jesse Sumanen kertoo.

Kun laji vie mukanaan, harrastukseen tulee osaksi myös perhojen sitominen, Jesse Sumanen kertoo.

Sekä Mäkelä että Sumanen ovat oppineet perhokalastamaan kantapään kautta harjoittelemalla.

– Seuratoiminnassa pääsee nopeasti kelkkaan mukaan ja saa alan konkareilta vinkkejä. Joku voi paljastaa omia salaisia ottipaikkojaan, lainata tarvikkeitaan ja opastaa perhojen teossa, Sumanen vinkkaa.

Perhokalastuksen aloittamiseen myydään edullisia starttipaketteja, joilla pääsee harrastuksen pariin.

– Kyseessä ei ole mikään elitistinen laji, jossa pitäisi omistaa vehkeet, jotka maksavat henkilöauton verran. Vähemmälläkin pärjää ja onnistuu, Sumanen muistuttaa.

Perhokalastajaa ei tuulet ja tuiskut pelota

Perhokalastusta voi harrastaa missä vain: vedessä kahlaten tai mökkilaiturilta, rannalta, veneestä tai renkaasta käsin heitellen.

– Perhokalastajia ei paljoa pakkaset, tuulet ja tuiskut pelota. Kalastin kerran joulukuussa Ahvenanmaalla 1,5 metrin aallokossa. Kun lunta sataa vaakasuoraan ja tuultakin on parikymmentä metriä sekunnissa, itsekin miettii omaa innostusta, Mäkelä nauraa.

– Jos olosuhteet menevät niin äärimmäiseksi, ettei perhoa voi heittää, aletaan tekemään seuraavan kauden syöttejä, Sumanen kertoo.

Mäkelä korostaa, että perholla pystyy onkimaan aivan pieniäkin kaloja.

– Se on mieleenpainuva juttu, kun itse tekemällä perholla saa ensimmäisen kalan. Aivan lottovoittoon verrattavissa. Perhokalastus on äärimmäisen mukava tapa rauhoittua paikoilleen, sillä hosumalla siitä ei tule mitään, miehet sanovat.

Mäkelän toinen harrastus, metsästys, tukee hyvin perhokalastusta.

– Kun perhokausi loppuu, metsästyskausi alkaa. Tutkin luontoa sekä metsästäjän että perhokalastajan silmin. Kun metsäkanalinnun kopsauttaa, siitä saa komean perhon, Mäkelä naurahtaa.

Messut järjestettiin viimeksi kolme vuotta sitten

Perhomessuilla on paitsi paljon alan näytteilleasettajia, myös luentoja, ohjelmaa ja paneelikeskusteluja.

– Ja muotinäytös! Hallissa on loputon määrä kaikenlaista perhotarviketta ja esimerkiksi kalastusmatkailua esittelevä näyttelyständi. Messuille tulee myös pari seppää, jotka myyvät käsin taottuja puukkoja ja kirveitä, Sumanen kertoo.

Perhomessut järjestetään jo 34. kertaa. Välissä oli pandemian vuoksi kolmen vuoden tauko, joten messuja on todella odotettu.

– Olen uponnut todella syvälle perhokalastuksen suohon. Tämä ei ole enää harrastus, vaan elämäntapa. Laji on mielessä vuorokauden ympäri, Sumanen sanoo.

Kiinnostuitko? Tule tutustumaan perhokalastuksen maailmaan Virittäydy vapaalle -messuille 23.–24. huhtikuuta 2022. Perhomessut ovat Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen D-hallissa.