Platta-messuilla etsitään toista kertaa musiikkiaarteita | Piha & Luonto

Platta-messuilla etsitään toista kertaa musiikkiaarteita

Uutinen  06.03.2019

Toista kertaa järjestettävän, musiikkiin ja erityisesti levyihin keskittyvän Platta-tapahtuman päätuotteita ovat käytetyt levyt lähinnä vinyyli- ja CD-muodossa, muut digitaaliset formaatit kuten DVD ja BlM-Ray, sekä muu musiikkiin liittyvä keräilytavara.

Plattaa on tuottamassa useita levymessutapahtumia jo reilun parinkymmenen vuoden ajan organisoinut Marko Tuominen, joka keräilee myös itse. Tuominen tuotti myös vuoden 2018 tapahtuman.

– Levyjä ja niitä ennen kasetteja olen keräillyt oikeastaan niin kauan kuin muistan, ja kun 1980-luvun loppupuolella kiinnostuin enemmän hevistä ja bluesista, aloin silloin niukan budjetin rajoissa ostella myös vinyylejä. Periaatteessa sillä tiellä ollaan vieläkin, Tuominen kuvaa.

– Riihimäellä oli aivan mahtava levykauppa, mutta viimeistään sen lopetettua kymmenisen vuotta sitten oli levyissä kotiseudulla ammottava aukko. Järjestelin myös bändikeikkoja 1980–1990-luvuilla. Jäljelle jäi ilmeisesti tarve silti järjestää jotakin kivaa, johon suuri yleisö voi tulla. Olin kokeeksi järjestänyt parit levymessut, joka olikin ehdottomasti hauskin kokoontumisten muoto. Kun samalla tuli täytettyä omakin musiikin hankintojen tarve, oli yhtälö selvillä, jatkaa Tuominen.

Levymessuilla formaatit ovat pysyneet Tuomisen mukaan kuin kiveen hakattuna: hieman yli puolet tarjonnasta on vinyyliä ja hieman alle CD-levyjä.

– Kymmenisen vuotta sitten suhde oli toisin päin, nyt jälleen näin päin. Oheisena tarjolla olevissa keikkataltioinneissa tosin VHS on pudonnut kokonaan pois ja toisessa päässä kuvanlaadun janalla BD raivaa tilaa, Tuominen kertoo.

Kävijäprofiili on Tuomisen mukaan pysynyt samanlaisena vuodesta toiseen ja kävijäjoukko on hyvin miesvaltaista, vaikka kiinnostus musiikkiin on unisex-harrastus. Innostus on hieman laantunut vuosien varrella.

– Aluksi levymessuilla oli todellinen tungos paikassa kuin paikassa, mikä rajoitti puolen populaation kiinnostusta selvästi, mutta nykyisin tilat ovat usein väljiä ja valitettavasti suurin ryntäys on laantunut.

Aarteita eli harvinaisuuksia halvalla – Ruotsalaisilta laarikaupalla löytöjä

– Suoranaisia aarrelöytöjä, eli harvinaisuuksia halvalla saattoi löytää alkuvuosina ihan tuosta vaan, rajana oli vain lompakon paksuus. Sittemmin hintatietoisuus on nostanut hinnat kansainväliselle tasolle. Toisaalta myös ylihinnat paistavat internetin loputtoman laarin valossa räikeästi. Toisaalta Helsinkiin, Turkuun ja Hyvinkäälle rantautui 1990-luvun peräkkäisinä vuosina jo ruotsalaisia kauppiaita, joiden laareista voi löytää täällä kalliitakin kiekkoja edullisesti.

Ostovoima oli vinyylin kulta-aikana Ruotsissa moninkertainen Suomeen verrattuna, joten levyihinkin kulutettiin paljon rahaa.

– Nyt ne käyttämättömiksi jääneet kiekot muodostavat varastointiongelmia, mutta onneksi itäisen pikkusiskon vasta vaurastuneet kuluttajat ostavat niitä nipuittain.

– Juuri ruotsalaisilla ja satunnaisesti piipahtavilla saksalaisilla on tarjolla pikkurahalla levyjä, jotka täällä saatetaan mieltää aarteiksi. Kiinnostavin löytö on tainnut olla Irwinin postikortti-single, joka lojui entisen pk-seudun divarin pöydällä parilla markalla. Nykyisessä Eurohinnassa tosin on ainakin kolme digitiä. Itse en tuolloin ko. aarretta huomannut ollenkaan, vaikka olin ensimmäisenä paikalla.

Vinyylit ovat muutaman viimeisen vuoden ajan tehneet hiljaista comebackiaan ja kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten kaupunkilaisten keskuudessa. Kasettejakin nykyään tuotetaan ja ostetaan, mutta ei siinä määrin, että varsinaisesta paluusta niiden kohdalla voitaisiin puhua. Striimausmahdollisuus  taas on vienyt CD:eiden ostajia.

– Laajemmin kasetti on edelleen unohdettu. Striimauksen paineessa on mielletty, että CD on kuolemassa pois. Sekin on liioittelua, vaikkakin myyntimäärät vähenevät koko ajan, toistaiseksi. Toisaalta joidenkin suosikki- ja kulttibändien tuotantoa ei ole vieläkään esimerkiksi Spotifyssä kuunneltavissa, joten CD ja vinyyli ovat käytännössä medioita niiden kuunteluun. CD:n kuolema ei siis vielä ole odotettavissa horisontissa. Ja jonkinlainen comeback vinyylin tapaan on tulossa, Tuominen toteaa.

Vinyyli vaatii pysähtymään hetkeksi

– Vinyylilevyissä paljon enemmän kuin pinnalta voisi aprikoida. Kunnon kokoinen vinyyli edustaa kliseisesti sanottuna paremmin kokonaisvaltaista tuotosta kuin noin kolmanneksen kokoinen muovikotelo. Kuvat tulevat paremmin oikeuksiinsa ja tekstitkin ovat luettavissa. Itse media on toki hieman kömpelö käsitellä ja herkkä kolhuille, mutta näinpä vinyylilevyjen kuuntelu haastaakin harrastajansa hetkeksi pysähtymään, rauhoittumaan ja keskittymään tekemiseensä. Ehkä vinyylien suosio laajemminkin heijastaa juuri tätä juuritason kapinaa jatkuvan painamisen, suorittamisen ja kohkaamisen vaatimukselle, Tuominen summaa.

– Japanissa avattiin vastikään iso, uusi vinyylilevyjä tuottava tehdas. Vinyylin voittokulku tullee jatkumaan siis jonkin aikaa, onhan tuotantolaitoksen takaisinmaksuaika kai tovin ja toisenkin pituinen. Uskon, että vinyylejä tehdään jonkin aikaa vielä tätäkin päivää enemmän, siis sekä uusia tuotoksia että uusintajulkaija vanhoista herkuista. Monia, monia albumeita ei ole vinyylinä vielä julkaistukaan. Toisaalta en usko, että vinyyli voittokulku jatkuu ikuisesti. Mutta jos samaa kysyttiin 1950-luvulla, niin vastaus lienee ollut ihan sama. Ja nyt ollaan tässä, Tuominen arpoo.

Keräilyä vai kiinnostusta musiikkiin?

– Suoraan harrastajilta saaduissa lausunnoissa kerrotaan, että musiikkia ostetaan pelkästään kuunteluun, ja että levyjen arvolla ei ole mitään väliä, mutta toisaalta taas osa pitää levyjä muoveissa hyllyssä ja sisältö kuunnellaan CD:ltä ja Spotifysta. Toiselle keräily ja levyjen arvo määrittelee siis harrastuksen sisällön, toiselle taas musiikin sisältö. Toisaalta kun varsinainen harvinaisuuksien keräily ja sitten musiikin kuuntelijoiden levyjen hamstraaminen laitetaan samaan koriin, kallistuu vaaka keräilyn puolelle, Tuominen summaa.

Platta-levymessut osana Keräilyn maailma -kokonaisuutta 12.–14.4.2019 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Kokonaisuuteen kuuluvat myös peräti 53. Keräily-messut ja TamCollect-postimerkkinäyttely. Samaan aikaan myös Kotimaan Matkailumessut, Piha & Koti ja Tampere Wine Fest (12.–13.4).