Puutarhatöissä epäonnistuminen on lahja, mikä opettaa | Piha & Luonto

Puutarhatöissä epäonnistuminen on lahja, mikä opettaa

Uutinen  18.04.2022

Omatarhurin tavoitteena on tehdä puutarhoja, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeita ja kiinnostusta. Osastonsa Virittäydy vapaalle -messuilla tamperelainen perheyritys Omatarhuri Oy on pyrkinyt rakentamaan niin, että sieltä löytyy puutarhaan aivan kaikki.

– Kaikista ei tarvitse tulla intohimoisia puutarhureita, mutta toivoisin, että jokainen asiakkaani innostuisi omasta puutarhastaan. Pyrin auttamaan ihmisiä näkemään, mitä hienoa heidän puutarhoistaan löytyy. Se tosiasia täytyy hyväksyä, että puutarha ei ole koskaan valmis, Omatarhurin vihersuunnittelija ja -rakentaja Santeri Urhonen sanoo.

Omatarhurin vihersuunnittelija ja -rakentaja Santeri Urhonen

Urhonen kipuaa Virittäydy vapaalle -messuilla myös esiintymislavalle useaan otteeseen kertomaan muun muassa suomalaisen luonnonkiven käyttömahdollisuuksista, pihan maisemoinnista ja antamaan ratkaisuita parvekkeen viherryttämiseen. Esitykset ovat toinen toisensa jatkumoa alkaen siitä, miten peltotontti suunnitellaan pihaksi ja lopulta puutarhaksi.

– Teen messuilla täysin livenä tapahtuvaa puutarhasuunnittelua. Osastollamme on myös tavattavissa alan parhaita osaajia, joilta voi kysyä lisätietoja, Urhonen kertoo.

Omatarhurin tavoitteena on tehdä puutarhoja, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeita ja kiinnostusta. Rakenna oma piha -konseptissa suunnitellaan puutarha niin, että asiakas pystyy itse toteuttamaan niin paljon kuin vain itse haluaa.

– Toivon, että saan innostettua asiakasta itse rakentamaan ammattitaidolla suunniteltua puutarhaa, Urhonen sanoo.

Finlaysonin tehdaspuutarhahanke työllistää eniten

Talvisin Urhonen tekee lähes pelkästään suunnittelutöitä ja kesällä puurtaa puutarhoissa. Tänä keväänä häntä on työllistänyt esimerkiksi Oriveden Kivitorin mallipihakokonaisuuden suunnittelu.

– Siinä on tavoitteena tuoda luonnonkiven käyttöä esille ja luoda kaunis ja yhtenäinen puutarha, Urhonen kertoo.

Tällä hetkellä häntä työllistää eniten työ Finlaysonin tehdasalueen pääpuutarhurina Tampereella. Sen lisäksi hän ehtii suunnitella kesäisin muutaman omakotitalon pihan.

– Asetimme Finlaysonin viisivuotishankkeen aluksi mahtipontisen tavoitteen: haluamme saada betonoituun tehdasympäristöön monimuotoisen kasvipankin ja saada alueelle 200 kasvilajia. Viime vuonna kasassa oli jo 170 lajia, Urhonen kertoo.

Finlaysonin tehdaspuutarhassa ajatuksena on, että betonoituun kaupunkimiljööseen saadaan lisää vihreää, mutta ei kuitenkaan peitetä mitään, jotta alueen arkkitehtuuri säilyy vanhanaikaisessa arvossaan.

– Haluamme olla suunnannäyttäjiä siinä, että vanhoja kiinteistöjä voi tuoda mukaan luonnon monimuotoistumiseen, hän sanoo.

Santeri Urhonen perusti yrityksen aikoinaan isänsä Markku Urhosen kanssa, mutta isä on sittemmin jäänyt eläkkeelle. Nykyisin hän pyörittää Omatarhuria lähes poikkeuksetta yksin, mutta taustalla ovat alan laajat verkostot.

– Projektitiimi on välillä todella suuri ja monipuolinen. Vaikka itse esimerkiksi rakennan kaiken Finlaysonin tehdaspuutarhassa, suunnittelutiimissä on mukana niin alueen toimitusjohtaja, arkkitehdit, taidevastaavat kuin kiinteistöpäällikkökin, Urhonen listaa.

Esikasvatuksella alkaa olla jo kiire

Kylmän takatalven vuoksi puutarhassa pitää vielä hetki malttaa, mutta esimerkiksi parvekkeelle Urhonen kehottaa tekemään suursiivouksen.

– Parveke jää helposti romuvarastoksi, mutta hyvin suunniteltuna siitä saa paljon irti. Kesäisin se voi olla jopa kakkosolohuone, Urhonen muistuttaa.

Jos hyötykasveja haluaa kasvattaa alusta asti, esikasvatuksen pitäisi olla jo pitkällä. Esimerkiksi tomaatinsiemenet tulisi olla kylvettyinä mullassa. Urhonen suosittelee hankkimaan hyvät kasvualustat ja olemaan tarkka erityisesti kastelussa, jotta multa ei pääse liialti kuivahtamaan.

– Puutarhapuuhiin kannattaa lähteä positiivisuuden kautta, mutta osata nauttia myös epäonnistumisista. Jos jokin menee pieleen, älä totea, että en kokeile tätä enää koskaan uudelleen, vaan ota selvää, missä epäonnistuit. Olivatko esimerkiksi siemenet vanhoja? Epäonnistuminen on ennemminkin lahja, mikä opettaa. Kasvit ovat eläviä ja niiden kanssa työskentely on välillä hämmentävää touhua. Kasvit voivat paremmin, kun niiden hoitamiseen pääsee sisään, Urhonen sanoo.

Virittäydy vapaalle -messuilta hän odottaa erityisesti Korpikuusikon Hunajan Teemu Aittamaan esitystä uudenlaisesta metodista tuoda pölyttäjät kerrostaloympäristöön. Aittamaa pitää esityksiä pölyttäjistä jokaisena messupäivänä Omatarhuri-puutarhassa.

 

Omatarhuri Oy Virittäydy vapaalle -messuilla osastolla A 361.