Suomalaiset ovat matkailukansaa – arvot ohjaavat kotimaanmatkailuun? | Piha & Luonto

Suomalaiset ovat matkailukansaa – arvot ohjaavat kotimaanmatkailuun?

Uutinen  01.03.2019

Tilastokeskuksen tuoreen raportin* mukaan vapaa-ajanmatkat ulkomaille vähenivät samalla kun kotimaan vapaa-ajan matkojen määrä pysyi edellisvuoden tasolla syys-joulukuussa 2018. Joulukuussa 2018 julkaistu Matkailu- ja ravintola-alan suhdannekatsaus** puhuu samaa kieltä: Kotimaan matkailun kasvu oli 2018 ulkomailta Suomeen suuntautuvaa matkailua vahvempaa.

– Kotimaassa ja lähimaissa matkustaminen lisääntyy huomattavasti entisestään, jos suomalaiset ottavat kansainvälisen tiedeyhteisön ennusteet lähenevästä ympäristökatastrofista vakavasti ja jos ekologinen näkökulma on lähtökohtana kaikessa yhteiskunta- ja talouspoliittisessa päätöksenteossa, toteaa matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopistosta.

–  Se, voisiko eettisesti kestävään matkailuun liittyä myös muiden kuluttamisen ja elämäntavan valintojen muuttamista, riippuu myös kotimaisen matkailuteollisuuden valveutuneisuudesta. Tarjotaanko tuttua ja turvallista epäkestävää elämystuotantoa vai puhaltavatko matkailualallakin uudet ja raikkaammat tuulet?, Veijola kysyy.

Suomalaiset ovat matkailukansaa – medialla iso rooli muutoksessa

Media on uutisoinut erityisesti syksyn 2018 ilmastoraportin jälkeen ilmastonmuutoksesta ja yksilöiden valinnoista ja pohdinnoista omien kulutustottumustensa äärellä.

 Suomalaiset ovat massaturismin alkuajoista lähtien rakastaneet matkailla maailmalla, sitä on pidetty kansainvälisyyden tavoiteltavana merkkinä. Viime syksynä havahduttiin kunnolla kyseenalaistamaan kauas huvikseen lentämisen viattomuus, ja onneksi julkisuudessa keskustellaan jo siitä, mitä kaikkea uutta ja tuntematonta omasta maasta löytyisi, jos lähtisikin kiertelemään sitä, Veijola toteaa.

Veijolan mukaan medialla ja yksittäisillä toimittajilla voikin olla merkittävä rooli isomman muutoksen aikaansaamisessa.

 Jos toimittajat ajattelevat asiaa, silloin sitä ajattelee helpommin koko kansa. On oivallista, että esimerkiksi Madventuresin Riku ja Tunna ovat lähdössä lähimatkailemaan Suomeen.

Matkailuun on alettu vuosien saatossa suhtautua lähes ihmisoikeutena.

– Kun matkailun mahdollisuus aikoinaan avautui yhä uusille kansanryhmille, se koettiin vapautumisena ja pikkuhiljaa suorastaan ihmisoikeutena. Tilanne on nyt täysin toinen, vaikka moni vielä kokeekin matkailun etuoikeudekseen. Onneksi matkailun vaikutusten roolia maapallon elinkelpoisuuden tuhoamisessa pohditaan ja pidetään esillä nyt laajalla rintamalla. Toivoa siis on, että keksitään neuvokkaita ja vastuullisia tapoja tehdä matkailusta osa ongelman ratkaisua eikä osa ongelmaa, Veijola jatkaa.

Suosituimpia alueita Lappi, Uusimaa ja Pirkanmaa

Tilastokeskuksen tuoreen matkailuraportin* mukaan kotimaan vapaa-ajan matkojen määrä pysyi edellisvuoden tasolla syys-joulukuussa 2018.  Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin syys-joulukuussa 2018 7,8 miljoonaa. Suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Lapissa ja Pirkanmaalla. Uusimaa säilytti kärkisijansa loppuvuoden matkailumaakuntana. Päivämatkoja taas tehtiin 5,5 miljoonaa; Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi olivat suosituimmat päivämatkojen kohdemaakunnat.

Kotimaan kiinnostavimmat lomaideat ja matkailukohteet esittäytyvät 12.–14.4. Tampereen Kotimaan Matkailumessuilla aina Suomen saaristosta Pohjois-Lapin tuntureille. Esillä on kaupunkien ja kuntien erilaiset matkailumahdollisuudet, teatterit, luontopolut, museot, kylpylät, hotellit ja muut nähtävyydet. Lauantaina 13.4. messujen yhteydessä järjestetään kestävämpään matkailuun keskittynyt Maata pitkin matkailu –tapahtuma, jossa kuullaan asiantuntijoilta ja innokkailta maata pitkin matkailijoilta matkakertomuksia sekä arvokkaita vinkkejä ja saadaan inspiraatiota päästöttömämpään, verkkaisempaan matkailuun. Madventuresin Riku Rantala ja Tunna Milonoff taas kertovat messuilla perjantaina 12.4., miksi tv-sarjan uusin kausi kuvataan Suomessa, miksi kaikkien tulisi pohtia omaa matkailukäyttäytymistään ja mitä matkailuvaltteja Suomella on takataskussaan.
Lue lisää: Uusi tapahtuma Tampereelle: Maata pitkin matkailussa korostuu vertaistieto


Kotimaan Matkailumessut sekä Maata pitkin matkailu -tapahtuma Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 12.–14.4. Samaan aikaan myös Piha & Koti, Keräilyn maailma eli Platta-levymessut, Keräily-messut ja TamCollect-postimerkkinäyttely sekä herkullinen Tampere Wine Fest (12.–13.4.).

*) Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Syksy (1.9.-31.12) 2018. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 1.3.2019].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/smat/2018/15/smat_2018_15_2019-02-07_tie_001_fi.html

**) Lähde: mara.fi/toimiala/tilastoja-ja-tutkimuksia/suhdanteet/matkailu-ja-ravintola-alan-suhdannekatsaus-20