Tampereella vuoden suurin filateelinen tapahtuma Suomessa | Piha & Luonto

Tampereella vuoden suurin filateelinen tapahtuma Suomessa

Uutinen  06.03.2019

Keräilyn maailma -tapahtuma saa toimia areenana aarteenetsinnälle ja Suomen suurimmalle filateeliselle tapahtumalle 12.–14.4.2019, jolloin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävä Keräilyn maailma kietoo sisälleen perinteikkäät 53. kertaa järjestettävät Keräily-messut, toisen kerran toteutettavat Platta-levymessut sekä TamCollect-postimerkkinäyttelyn.

Kansallisessa TamCollect-näyttelyssä nähdään Tampereen Filatelistiseuran 100-vuotisnäyttely sekä Pohjois-Hämeen Numismaatikkojen 50-vuotisnäyttely. Esillä on postimerkkien, -korttien ja rahojen lisäksi runsaasti myös muuta keräilymateriaalia. Aloittelevalle postimerkkeilijälle TamCollect avaa kattavan katsaukseen kiinnostavaan harrastukseen ja harrastajille tarjoillaan harvinaisuuksia ja herkkuja. Lapsille touhua riittää Merkillinen seikkailu -näyttelyssä, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua suomalaisten postimerkkien runsaaseen kuvamaailmaan tekemisen ja leikin avulla.

Alan harrastajille herkkuja ja harvinaisuuksia

TamCollectissa on tarjolla Tampereen Filatelistiseuran Jukka Kaivannon mukaan runsas ja monipuolinen valikoima myyjiä ja myyntituotteita sekä mahdollisuus nähdä ainutlaatuinen kattaus alan johtavien huippukeräilijöiden ja ”jokamiehen luokan” näyttelykokoelmia, joista monet on rakennettu varta vasten tähän näyttelyyn. Mukana on esimerkiksi Jenni Haukion postimerkkikokelma Runo-Suomi kautta aikain.

– Missään muualla ei pysty yhdellä vierailulla tutustumaan näin laajaan tarjontaan, sillä mukana on useita kauppiaita kotimaan lisäksi myös muista Pohjoismaista. Tarjolla on sekä hyvin edullista ja jokaisen kukkarolle sopivaa pikkukivaa tavaraa kuin myös vaativampien erikoiskeräilijöiden himoitsemia herkkuja ja harvinaisuuksia, Kaivanto kuvailee.

Tapahtumassa on mukana arvioitsijoita, joille omat postimerkkinsä, korttinsa, rahansa, mitalit ja muut keräilykohteet voi tuoda määritystä ja arviointia varten, ja tapahtuma on ylipäätään hyvä tapa verkostoitua ja solmia suhteita niin muihin keräilijöihin kuin kauppiaisiinkin.

– TamCollectista voi hankkia pienipainoksisia keräilyesineitä, kuten NHL-tähti Aleksander Barkovista valmistetun postimerkin tai tapahtuman kunniaksi tehdyn nollan euron setelin, Kaivanto hehkuttaa.

Opastuksia noviiseille ja harrastuksesta kiinnostuneille – esillä kaikki Suomessa julkaistut merkit

Aloittelevalle postimerkkeilijälle koko Keräilyn maailma -kokonaisuus avaa kattavan katsaukseen kiinnostavaan harrastukseen. Tapahtumassa pääsee näkemään esimerkiksi, mitä kaikkea voi keräillä ja millä eri tavoin keräilyään voi jäsentää ja kehittää edelleen.

– TamCollectissa on ihan ”tavalliselle yleisölle” suunnattuja opastuksia, joissa voi yhdessä oppaan kanssa keskustellen tutustua kokoelmiin sekä miettiä, mistä keräilyssä oikein on kyse. Tapahtumassa selviää myös asiantuntijoiden opastuksella se, mikä tekee keräilykohteesta harvinaisen ja arvokkaan.

TamCollectissa on näytillä joka ikinen Suomessa koskaan julkaistu postimerkki. Yksi houkutteleva näkökulma onkin nostalgia: miltä näyttivätkään oman syntymävuoden postimerkit ja rahat?

Suomessa jopa 80 000 postimerkkiharrastajaa

Postimerkkeily on harrastuksena hyvin vakiintunut. Suomessa sitä on harrastettu 1860-luvulta lähtien ja organisoidusti 1880-luvulta lähtien.

– Tällä hetkellä merkkeilyä harrastaa noin 50 000–80 000 suomalaista, joista noin 30 000 on postien pysyväistilaajia ja noin 10 000 erittäin aktiivisia ostajia eri huutokaupoissa ja nettialustoilla. Näiden lisäksi tulevat niin sanotut pöytälaatikkokeräilijät, joiden suurta lukumäärää on mahdotonta arvioida tarkasti.

Alan kauppiaiden mukaan harrastukseen panostetaan nyt enemmän taloudellisia resursseja kuin joitakin vuosia sitten ja myös asiakasmäärät ovat kasvussa.

– Harrasteena postimerkkeily on nykyään laajenemassa ja avautumassa muiden keräilyalojen suuntaan. Yksi esimerkki tuoreista tavoista lähestyä perinteistä harrastusta on postcrossing, jossa yhdistyvät postikorttien keräily, postimerkkien keräily sekä kansainvälinen kirjeenvaihto. Yhdistyksellä on oma pisteensä näyttelyssä, Kaivanto toteaa.

Tutustu Keräily-messujen ohjelmaan tästä.

Samanaikaisesti Keräilyn maailman kanssa järjestetään 12.–14.4. Kotimaan Matkailumessut, upouusi Piha & Koti sekä Tampere Wine Fest (12.–13.4.).

TamCollect-näyttelyn järjestävä Tampereen Filatelistiseura on perustettu 1919 ja se on maamme vanhin suomenkielinen alan yhdistys. Toiminta on aktiivista ja kokouksissa käy säännöllisesti yli viisikymmentä postimerkkien, korttien ja ylipäänsä keräilyn ystävää. Lue lisää: www.tampereenfilatelistiseura.fi.