Uusi tapahtuma Tampereelle: Maata pitkin matkailussa korostuu vertaistieto | Piha & Luonto

Uusi tapahtuma Tampereelle: Maata pitkin matkailussa korostuu vertaistieto

Uutinen  26.02.2019

Tampereen Kotimaan Matkailumessujen uutuus on kestävämmän matkailun puolesta liputtava Maata pitkin matkailu -tapahtuma. Tapahtumassa kuullaan lauantaina 13.4. asiantuntijoilta ja innokkailta maata pitkin matkailijoilta matkakertomuksia sekä arvokkaita vinkkejä ja saadaan inspiraatiota päästöttömämpään, verkkaisempaan matkailuun. Mukana ovat muun muassa puheenvuorot Oras Tynkkynen: Ilmastoa säästävä matkustaminen, Pietari Sillasto: Reissujuna – elämyksiä raiteilla, Johanna Roihuvuo: Pyörällä ja junalla lasten kanssa sekä Matkailun tulevaisuus -paneelikeskustelu. Tutustu koko ohjelmaan tästä!

Ensimmäisen kerran maata pitkin matkailun tiimoilta messuiltiin Helsingissä tammikuussa 2019, kun vuosittaisten Matkamessujen aikaan joukko aktiivisia maata pitkin matkustavia halusi tarttua tämän hetken puhuttavimpaan matkailutrendiin ja tarjota tilaisuuden tavata vaihtoehtoisen matkailun hengessä. Ripeällä aikataululla toteutettu tapahtuma houkuttelikin Sofia Future Farmiin satoja ihmisiä. Tapahtuma oli oiva tilaisuus saada tietoa ja apua ihan käytännön asioissa: siinä missä lentojen varaaminen on vain parin klikkauksen päässä, saattaa esimerkiksi junayhteyksien ja -reittien selvittely vaatia sekä aikaa että laajaa kielitaitoa.

– Maata pitkin matkustaville on tällä hetkellä tarjolla heikosti palveluntarjoajia ja järjestelmiä, jolloin vertaistiedon merkitys korostuu. Oman käden tieto, kokemukset ja käytännön vinkit ovat suuressa roolissa matkoja suunnitellessa ja tapahtuma veti paikan päälle messuilijoita kaikista ikäluokista, kertoo Arto Sivonen, yksi Helsingin tapahtuman järjestäjistä.

Ilmastoraportti herätteli – vastuullinen matkailu on yhä nouseva trendi

Sivosen mukaan maata pitkin matkustaminen on juuri nyt tapetilla useammastakin eri syystä.

– Ennen oli ihan sama, minne matkustit, kunhan matkustit, ja olit siisti tyyppi. Nyt kelkka on kääntymässä siihen, että olet siisti tyyppi, kun tiedostat matkailun ja turismin sosiaaliset ongelmat ja huomioit ilmastonmuutoksen vaihtamalla Kaakkois-Aasian kaukolennon junamatkaan. Matkailun ilmastokulma on tullut mukaan verrattain hitaasti ja myöhään, mutta syksyn 2018 IPCC-ilmastoraportin jälkeen alkoi iso äläkkä, joka on muuttanut niin somevaikuttajien käytöstä kuin saanut itse kunkin pohtimaan omaa matkustuskäyttäytymistään, Sivonen avaa.

Matkustuskäyttäytymisen pysyvään muutokseen vaikuttavat monet asiat verotuksesta lainsäädäntöön ja paineeseen ”toimia oikein”.

– Ei ole todennäköistä, että ihmiset lopettavat lentämisen kuin seinään, mutta oman toiminnan kriittinen tarkastelu, lentomatkojen vähentäminen ja vaihtoehtoisten matkustusmuotojen etsiminen ovat merkityksellisiä toimia. Liikematkailu on yksi osa-alue, johon julkisessa keskustelussa on otettu hyvin vähän kantaa. Toki kasvokkain tavataan varmasti jatkossakin, mutta digitalisoituneessa nyky-yhteiskunnassa on myös hyvät puitteet palaveerata netin välityksellä eri puolilta maata ja koko maailmaa, Sivonen toteaa.

Tutustu tapahtuman ohjelmaan tästä.
Tutustu myös Facebook-tapahtumaan.

Maata pitkin matkailu -tapahtuman ja Kotimaan Matkailumessujen kanssa samaan aikaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetään 12.–14.4. myös Piha & Koti, Keräilyn maailma eli Platta-levymessut, Keräily-messut ja TamCollect-postimerkkinäyttely sekä herkullinen Tampere Wine Fest (12.–13.4.).