Vetovoimainen ja monimuotoinen Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark – messuilla lanseerataan uusi pyörämatkailureitistö | Piha & Luonto

Vetovoimainen ja monimuotoinen Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark - messuilla lanseerataan uusi pyörämatkailureitistö

Uutinen  12.04.2022

Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark sijaitsee kolmen maakunnan rajaseuduilla. Se yhdistää Pirkanmaan, Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan. Alue ulottuu Parkanon reunalta melkein Kristiinankaupungin rantaan asti.

Geoparkin kohteet kertovat alueen mielenkiintoista geologista tarinaa. Lauhanvuori-Hämeenkankaan alue on siitä poikkeuksellinen, että sieltä löytyy niin vuoria kuin laajoja erämaisia suoalueitakin.

– Harvalle tulee edes mieleen, että Etelä-Pohjanmaalta löytyy myös yläviä maita. Länsi-Suomi ei ole perinteisesti luontomatkailukohteena tunnettu. Soita on Suomessa monia, mutta montako Unesco-suota täältä löytyy, geologi Pasi Talvitie kysyy.

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark sai Unesco-statuksensa vuonna 2020. Geoparkin kehittäminen on luonut yhteistyötä alueen kuntien ja yrittäjien välillä sekä lisännyt alueen vetovoimaa.

– Kun aluetta aloitettiin kehittämään Geoparkiksi, Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto oli yksi Suomen hiljaisimmista kansallispuistoista. Nyt kävijöitä on noin 30 000 vuodessa, kun ennen kävijät laskettiin tuhansissa, Talvitie kertoo.

Unesco Global Geopark-tittelin voi saada alue, jolla on kansainvälisesti arvokasta geologista perintöä. Maailmalla geoparkeina on paljon vuoristokohteita, luolia ja erilaisia tulivuoriperäisiä kohteita. Suomessa on tällä hetkellä kolme Unesco Geoparkia, joista jokaisella on oma teemansa. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin teema on vuoristosta suomaaksi, Rokuan jääkauden perintö ja Saimaan teemana Saimaan tarina. Salpausselkä Geopark on pääsemässä keväällä 2022 tähän joukkoon teemalla Veden muovaava maisema.

Geoparkissa pärjää kokematonkin liikkuja

Pasi Talvitie suosittelee Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkia luontomatkailusta kiinnostuneille. Eniten väkeä vetää Hämeenkankaan harjualue, jossa on hyvät luontoliikuntamahdollisuudet.

– Geoparkin käyntikohteet ovat helposti saavutettavissa. Esimerkiksi lapsiperheiden ja varttuneempien ihmisten ei tarvitse pelätä, että maasto olisi liian vaativaa. Varsinkin Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistoissa on helppo liikkua. Osaan kohteista pääsee pyörätuolilla tai lastenrattaitten kanssa, Talvitie vinkkaa.

Hän suosittelee suuntaamaan Geoparkin alueelle heti alkukesästä.

– Touko-kesäkuun vaihteessa luonto on kukkeimmillaan, eivätkä paarmat ja muut öttiäiset ole vielä kiusana. Kuivat kangasalueet ovat kesälläkin mukavia, kun niissä ei ole paljoa hyttysiä. Syksyllä ruska on todella hieno varsinkin soilla, hän kertoo.

Messuilla lanseerataan uusi pyörämatkailureitistö

Virittäydy vapaalle -messuilla esitellään Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin uusi pyörämatkailureitistö.  Kahden miljardin vuoden matkat, Two Billion Year Tours -pyörämatkailureitistö keskittyy maanteillä tapahtuvaan retkipyöräilyyn. Pitkät yön yli seikkailtavat reitit yhdistävät alueen taajamat, palvelut ja tutustuttavat polkijan alueen luontokohteisiin.

– Pääreitti koostuu kolmesta noin 150 kilometrin lenkistä, jotka yhdistyvät alueen keskiosassa kuin kolmiterälehtinen kukka, Talvitie kuvaa.

Geoparkin pyörämatkailureitistölle pääsee Pirkanmaan seudun Järvien reiteiltä. Matkaan voi lähteä myös Parkanon juna-asemalta. Reitit kulkevat pääasiassa kestopäällystettyjä ja hyväpintaisia sorateitä pitkin.

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkissa on paitsi hyviä pyöräilyreittejä, myös pitkospuureittejä soilla ja lukuisia muita patikointireittejä.

– Esimerkiksi Kauhalammin kierros Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa on päiväretkeilyyn erittäin hyvä kohde. Alueella on paljon taukopaikkoja sekä näkötorni. Kauhanevan suo on vaikuttava elämys. Se vetää hiljaiseksi monen maailmaakin nähneen, Talvitie kertoo.

 

Lauhanvuori-Hämeenkangas Unesco Global Geopark Virittäydy vapaalle -messuilla osastolla E 201.