Elintarvikkeet osastolla

Omien elintarvikkeiden maistatus osastolla on sallittua, kunhan siitä ilmoittaa ravintoloitsija Finnrestalle vastuuvapautuslomakkeella ja tarvittaessa elintarvikevalvontaan. Tutustu ohjeisiin vastuuvapautuslomakkeen täytöstä ja elintarvikevalvonnan ilmoituksesta sivun lopussa.

Osastolla käsiteltävien elintarvikkeiden suhteen on noudatettava elintarvikelainsäädäntöä ja yleisiä hygieniaohjeita. Ilmoitusta Finnrestalle tai elintarvikevalvontaan ei tarvitse tehdä, mikäli kyseessä on vähäinen määrä esimerkiksi paperikääreellisiä makeisia, keksejä tai muuta kahvileipää, sipsejä, kahvia yms.

Elintarvikkeiden maistatus ja valmistus messuilla

1. Oikeanlaiset tuotteet. Messuosastolla ei tulisi käsitellä raakaa lihaa. Kaikki elintarvikkeet on hyvä esikäsitellä valmiiksi ennen messuja (kypsentää, pilkkoa ym.), jolloin paikan päällä jää tehtäväksi vain kuumennus tai tarjoilu. Tämä myös säästää aikaa messutapahtumassa.

2. Oikeat säilytys- ja tarjoilulämpötilat. Kylmä kylmänä (yleensä alle +6oC), kuuma kuumana (yli +60oC). Ei helposti pilaantuvia tuotteita (esim. kylmät ja lämpimät liha- tai maitotuotteet, sekä kasvisruoat) huoneenlämmössä tarjolle, kylmät tuotteet voi tarjoilla esim. kylmävaraajien päältä ja lämpimät lämpöhauteesta. Tuotteiden säilytykseen on hyvä varata vähintään kylmälaukut, mielellään kylmiöt. Kylmälaukuissa ja kylmiöissä tulisi olla lämpömittarit. Lämpötiloja on hyvä mitata ja kirjata säilytyksessä vähintään kaksi kertaa päivässä.

3. Pisarasuojaus. Jos pisteessä valmistetaan, annostellaan tai kootaan asiakkaille tarjottavia maistiaisia, kannattaa valmistuspiste suojata esim. pleksillä tai niin, että valmistus tapahtuu kaukana yleisöstä.

4. Käsienpesupiste. Messukeskuksen omien sosiaalitilojen lisäksi jokaisesta myyntipisteestä, jossa käsitellään helposti pilaantuvia tuotteita, tulisi löytyä käsienpesupiste: vähintään hanallinen kanisteri, nestesaippuaa ja paperipyyhkeitä. Jos tarjolla on pelkkiä kuivaelintarvikkeita, makeisia tai kahvia, riittää käsiendesinfiointiaine. Ruokaa käsittelevien henkilöiden tulee käyttää tartuntatautien leviämisen välttämiseksi vain elintarviketoimijoille varattuja käymälöitä, ei yleisiä asiakaskäymälöitä.

5. Maistatus.
 Maistatettavat tuotteet tulee pilkkoa valmiiksi muualla kuin messupaikalla ja annostella kerta-annoksiin. Maistatuksessa tulee varmistaa, ettei asiakas itse pääse ottamaan tuotteita. Maistattaja antaa kerta-annoksen asiakkaalle ja on varustautunut hanskoilla ja maskilla tai visiirillä. Kertaalleen käytetyllä välineellä (esim. hammastikku) ei voi ottaa uutta maistiaista. Maistiaisia ei myöskään kannata pitää valmiina suurta määrää kerralla.

6. Ottimet. Ruoanottimia, leipä- ja voiveitsiä sekä elintarvikkeiden suojana olevia liinoja tai suojakupuja on vaihdettava useamman kerran päivän aikana. Myös kertakäyttöottimia kannattaa suosia. Muistahan puhdistaa myös elintarvikepakkauksien pinnat, joihin asiakas koskettaa (esim. öljy- ja maustekastikepullot).

7. Jätteet. Messuosaston jäteastiat tulee muistaa tyhjentää säännöllisesti.

 

Ilmoitus elintarvikevalvontaan

Jos kyseessä on vähäriskinen toiminta, toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu toiminta, toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena, ilmoitusta elintarvikehuoneistosta ei tarvitse tehdä. Pienimmät toimijat, kuten yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, on siis vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta. Elintarvikealan toimijoilla on edelleen velvollisuus huolehtia omavalvonnasta. Liikkuvat elintarvikehuoneistot tekevät ilmoituksen elintarvikehuoneistotoiminnasta yhden kerran sen kunnan viranomaiselle, jonka alueella he aloittavat toiminnan tai jonka alueella toiminnasta on aikaisemmin ilmoitettu. Sen jälkeen he tiedottavat toiminnastaan vähintään neljä vuorokautta ennen toiminnan aloittamista niiden kuntien viranomaisille, kenen alueella toimintaa harjoitetaan.

Vastuuvapautuslauseke Finnrestalle

Tutustu ohjeeseen elintarvikkeiden maistatuksesta sekä täytä tarvittaessa vastuuvapautuslomake Finnrestalle. Lue myös alla oleva vastuuvapautuslauseke ennen lomakkeen täyttöä.

Tällä ilmoituksella Finland Restaurants Oy:n velvollisuus elintarvikelain noudattamisesta ja sen valvonnasta, koskien elintarvikkeiden tarjoilua osastolla, siirtyy ilmoituksen tehneelle. Ilmoittaja sitoutuu noudattamaan elintarvikelainsäädäntöä ja yleisiä hygieniaohjeita. Lisäksi toiminnassa ja valvonnassa ilmoittanut huomioi kaikkia elintarvikealan toimijoita koskevia yleisiä vaatimuksia, kuten vastuukysymyksiä ja elintarvikkeiden jäljitettävyyttä. Tämä sopimus oikeuttaa ilmoittaneen pienien elintarvikenäytteiden tarjoiluun ja pakattujen mukaan otettavien tuotteiden myyntiin. Tämä sopimus ei oikeuta ruoanvalmistukseen eikä paikalla nautittavien (poikkeuksena jäätelö) elintarvikkeiden myyntiin.
Pyydämme myös huomioimaan, että Finland Restaurants Oy:llä on anniskeluoikeus koko Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen alueella, joten omien alkoholijuomien tuominen tai nauttiminen messualueella ei ole Suomen alkoholilainsäädännön mukaan sallittua.

Finnrestalta on myös mahdollista tilata kaikki tarjottavat syötävät sekä juomat osastolle.


Vastuuvapautuslomake

Vakuutan, että olen lukenut ja hyväksynyt vastuuvapautuslausekkeen. *

Yhteyshenkilön tiedot


Yrityksen tiedot

HUOM! Jos osallistut messuille yksityishenkilönä korvataan yrityksen nimi omalla nimellä ja Y-tunnus syntymäajalla muodossa pv.kk.vuosi.